Miért is nem sportolsz?

"Semmi sem lehetetlen, ha szándék mellett időt és energiát áldoznak rá"

John Salz

4 leggyakoribb kifogás, ami miatt nem sportolunk eleget:

1.” Nekem erre nincs időm”– tudatos szervezéssel lesz. Gondold végig az előtted álló hetet, mikor van akár napközben is 1-1 szabad órád, amibe be lehet csempészni egy kis mozgást. Persze egy órába nem fér bele egy edzőterembe jutás oda-vissza, 30-45 perc mozgás és zuhanyzás, de kényelmes ruhára, cipőre váltás igen, és mehetünk gyalogolni. Rendszeres mozgásra szoktatáshoz tökéletes, nem veszi igénybe túlzottan az ízületeket, és ha kellő intenzitással, sietősen szedjük a lábunkat, közben viszonylag sok kalóriát égethetünk el.

Ha egyszerre nincs soha egy szabad óránk, segíthet az is, hogy munkába jövet-menet néhány megállóval hamarabb leszállunk a buszról. Liftezés helyett válasszuk a lépcsőt, még várni sem kell rá. Ne feledjük, már az alacsonyabb intenzitású tevékenységek is megfelelőek arra, hogy egészségesebben éljünk.

2. “Nincsen rá pénzem”– nem kell feltétlenül drága lehetőségekben gondolkodnunk. A fent említett gyaloglás elkezdéséhez elég kezdetben egy kényelmes cipő. Mozoghatunk otthon is- számtalan ingyenes elérhető videó van fent a neten, csak győzzünk választani belőlük! Ráadásul otthoni senki előtt nem kell szégyenkezzünk, ha meg kell álljunk pihenni, és azt sem figyeli senki, hogy az edzőruhánk nem az idei trendet követi.

3. “Nem vagyok elég kitartó”–  Hasznos lehet, ha nem egyedül vágunk bele a rendszeres testmozgásba, hanem barátokkal, társunkkal tesszük azt. Egyrészt több örömöt találunk benne, másrészt nehezebb kibújni a vállalásaink alól.. Érdemes a számunkra legszimpatikusabb mozgásformát kiválasztani, mert a  könnyebb  fenntartani a motivációnkat. Kombinálhatjuk is a sportágakat, így kisebb valószínűséggel ununk bele.

4, “Mozgok én egész nap”– Bizony fárasztó egész nap jönni-menni, de sajnos a testedzés több, mint egyszerű fizikai aktivitás. El lehet fáradni az egész napos háztartási munkában, ház körüli teendőkben is, de az egészségünk megőrzéséhez kellő rendszerességgel végzett strukturált testmozgás is szükséges.

 (Ha 45 évnél idősebb férfi vagy 55 évnél idősebb hölgy vagy, vagy kortól függetlenül egészségügyi problémáid vannak, először keresd fel háziorvosodat, és kérd a segítségét!)

Szólj hozzá!