Majd kiugrik a szívem, avagy baj, ha magas a pulzusom?

A pulzusszám a szív percenkénti összehúzódását jelenti. Legegyszerűbben a nyaki ütőér felett tapinthatjuk a mutató-és középső ujjunk segítségével, (ne nyomjuk, csak tapintsuk!) de a csuklónk tenyér felőli oldalán is érezhetjük, a hüvelykujj alatt. Célszerű 30 másodpercig mérni, lehetőleg még az ágyban, ébredés után, majd a kapott értéket kettővel megszorozni. Persze egyszerűbb a helyzete annak, akinek van pulzusmérő órája, de a legtöbb automata vérnyomásmérő is mutatja az értéket.

A nyugalomban mért pulzus normál értéke  60-100/ perc, befolyásolja a nem, a kor, számos idegi-és hormonális tényező, az egészségi állapot, és az edzettségi szint is.

Magas nyugalmi pulzust okozhat:
-edzetlenség
-elhízás
-élvezeti szerek (dohányzás, fekete tea, kávé, alkohol)
-magasvérnyomás
-vérszegénység
-pajzsmirigy túlműködés
-lázas állapot
-szívizom betegség
-szívritmuszavar
-tüdőbetegség
-stressz
-gyógyszer mellékhatás

Kivizsgálása feltétlenül szükséges, ha 2-3 napon át meghaladja a 100 ütés/perc értéket, ha pedig hirtelen jelentkezik, szorító mellkasi fájdalommal, nehézlégzéssel jár, azonnal mentőt kell hívni.

Lelki egészség

Ingerlékenység és állandó feszültségérzés gyakori panaszként jelenik meg napjainkban. Az ezekhez társuló testi tünetek, mint az emelkedett pulzusszám és vérnyomás, a magas vércukorérték stb. kezelésére jól ismerjük a rendszerint elsődlegesen

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!