Majd kiugrik a szívem, avagy baj, ha magas a pulzusom?

A pulzusszám a szív percenkénti összehúzódását jelenti. Legegyszerűbben a nyaki ütőér felett tapinthatjuk a mutató-és középső ujjunk segítségével, (ne nyomjuk, csak tapintsuk!) de a csuklónk tenyér felőli oldalán is érezhetjük, a hüvelykujj alatt. Célszerű 30 másodpercig mérni, lehetőleg még az ágyban, ébredés után, majd a kapott értéket kettővel megszorozni. Persze egyszerűbb a helyzete annak, akinek van pulzusmérő órája, de a legtöbb automata vérnyomásmérő is mutatja az értéket.

A nyugalomban mért pulzus normál értéke  60-100/ perc, befolyásolja a nem, a kor, számos idegi-és hormonális tényező, az egészségi állapot, és az edzettségi szint is.

Magas nyugalmi pulzust okozhat:
-edzetlenség
-elhízás
-élvezeti szerek (dohányzás, fekete tea, kávé, alkohol)
-magasvérnyomás
-vérszegénység
-pajzsmirigy túlműködés
-lázas állapot
-szívizom betegség
-szívritmuszavar
-tüdőbetegség
-stressz
-gyógyszer mellékhatás

Kivizsgálása feltétlenül szükséges, ha 2-3 napon át meghaladja a 100 ütés/perc értéket, ha pedig hirtelen jelentkezik, szorító mellkasi fájdalommal, nehézlégzéssel jár, azonnal mentőt kell hívni.

Az új cipő és az új énünk

Amikor változtatni szeretnénk magunkon, az pont olyan, mint amikor veszünk egy új cipőt. Két út van, bár mindkét út eleje együtt indul… Megvettük az új cipőt, a gyönyörűséget… Alig várjuk,

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!