Szorongok! Ez normális?

A szorongás alapvetően egy természetes jelenség, normális válaszreakció vészhelyzet esetén. Mi a vészhelyzet? Amit annak élünk meg. Ez lehet bármilyen új helyzet, új élmény vagy akár kudarc is.

Onnantól fogva viszont a szorongás kóros, ha már alig, vagy egyáltalán nem tudjuk leküzdeni és kellő ok nélkül is, aránylag enyhe ingerektől is érezzük. Egyértelműen betegségnek tartjuk akkor, ha jelentősen korlátozza a mindennapi életet, munkavégzést, valamint ellehetetleníti a társas kapcsolatok működését.

Nagyon változatos testi tünetekkel járhat, mint pl. verejtékezés, elsápadás vagy kipirulás, gombóc érzés a torokban, szájszárazság, remegés, szívdobogás érzés, mellkasi- vagy hasi fájdalom, szédülés, alvászavar, szexuális zavar. Jellemző lehet még az állandó rossz közérzet, rossz hangulat, pesszimizmus.

Mi állhat a háttérben?

Kialakulásában szerepet játszhatnak öröklött tényezők,  anyagi gondok, társ- vagy munkahely elvesztése, tartós stressz, de bizonyos élethelyzetekben időszakosan is gyakoribb lehet, például felvételi időszak, munkahely váltás vagy nyugdíjazás körül.

Érdemes az első gyanús jelnél segítséget kérni háziorvosunktól, mert  a szorongás hosszú távon jelentős életminőség romlást okozhat. Kezeletlen esetben drog- vagy alkoholfüggőséghez is vezethet, fokozza a szívérrendszeri betegségek, daganatos betegségek kialakulását, és hatására nem ritkán depresszió jelentkezik, sőt  öngyilkossági kísérletbe is torkolhat.

Ha a fenti tünetek ismerősnek tűnnek, ne féljünk szakembernél jelentkezni, mert a szorongás érzése nem a gyengeség jele!

Az új cipő és az új énünk

Amikor változtatni szeretnénk magunkon, az pont olyan, mint amikor veszünk egy új cipőt. Két út van, bár mindkét út eleje együtt indul… Megvettük az új cipőt, a gyönyörűséget… Alig várjuk,

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!