Október a mellrák elleni küzdelem hónapja!

Hazánkban, a Nemzeti Rákregiszter adatai szerint évente 6-8000 új emlődaganatos megbetegedés kerül felismerésre, mintegy 2500 nő halálát okozva. A mellrák a nők daganatos halálokai között a tüdőrák és a vastagbélrák mögött a harmadik helyen áll.

A magyar női népesség átlagos emlőrák-kockázata 8-10 százalék körül van, ami azt jelenti, hogy élete során minden 10-12. nőnél kialakulhat ez a betegség.

A korán felfedezett emlőrákok esetében kb. 80%-os 5-éves túlélés biztosítható, a betegség ilyenkor tehát még nagyrészt meggyógyítható. A késői stádiumú, áttétes emlőrákok esetében ez az arány csak15% körüli.

A 45 és 65 év közötti, tünetmentes nők számára kétévente térítésmentesen elérhető a mammográfiás szűrővizsgálat, melyre névre szóló meghívót kapnak postán, pontosan megjelölve, mikor és hol kell megjelenniük. A mammográfiás szűrővizsgálat a lakosság számára teljesen ingyenes. A vizsgálat egy kicsit kellemetlen lehet, de nem fájdalmas, és nem jár együtt jelentős sugárterheléssel sem.

Természetesen lehetőség van arra is, hogy a szervezett, meghíváson alapuló szűrővizsgálaton kívül is részt vegyen valaki mellrák-szűrésen. Ezt általában azoknak a fiatalabb nőknek szokták javasolni, akiknek a családjában, anyai ágon előfordult már emlőrák. A mammográfia ebben az esetben is ingyenes, de beutaló szükséges hozzá. Mammográfiát 30 éves kortól végeznek, a szakmai ajánlások szerint 30 és 45 éves kor között háromévente érdemes rajta részt venni.

Ha kaptál lakossági szűrővizsgálatokra meghívást, menj el!

Figyelj magadra, szeresd a tested, élj boldogan!

Az új cipő és az új énünk

Amikor változtatni szeretnénk magunkon, az pont olyan, mint amikor veszünk egy új cipőt. Két út van, bár mindkét út eleje együtt indul… Megvettük az új cipőt, a gyönyörűséget… Alig várjuk,

Tovább olvasom »