Receptek – Mit együnk az ünnepek alatt?

Mit érdemes sütni, főzni az ünnepek alatt, ha egészséges ételeket szeretnél az asztalra rakni?

A Legyek jól! webináriumsorozat keretében Szántó Gyöngyi dietetikusunk,aki bár családjával nem ünnepli a karácsonyt,mégis a munkája során rendkívül gyakran találkozik a karácsonyi lakoma hatásaival,ezért felhívja a figyelmet,mire érdemes odafigyelni.

Ha nem tudtál élőben csatlakozni, akkor ezúttal az alábbi videóban is visszanézheted, valamint mutatunk pár egészséges receptet, mellyel bátran kínálhatod éhes szeretteidet!

Receptek:

Reform cukormentes szaloncukor (kókuszos-mandulás)

Hozzávalók:
• 50 dkg mazsola
• 20 dkg őrölt mogyoró vagy mandula
• 10 dkg kókuszreszelék
• 2 citrom reszelt héja (csak a sárga rész)
• csipetnyi őrölt fahéj
• 5 dkg méz (méz nélkül is nagyon finom lesz)

Elkészítés:

A mazsolát forró vízzel leöntjük és kb. 5 percig állni hagyjuk. Közben a mandulát, a
kókuszreszeléket, a lereszelt a citrom héját fűszerezzük fahéjjal, majd leöntjük a mazsoláról a vizet és mindent (a mézet is) a fémkéses robotgépbe dobunk és jól összedolgozzuk.
Evőkanállal kiadagoljuk a vizes tenyerünkbe a darálékot, és szaloncukor- szerűre formázzuk.
Kész, mehet a szép, színes papírba, de ha szeretnénk rá bevonatot, az is megoldható.
Csoki bevonat: 15 dkg pálmazsírt (de lehet margarint is) felolvasztunk és összekeverünk 5 dkg karobporral (amely helyettesítheti a kakaóport) és néhány csepp szteviával. Kicsit várunk vele, hogy ne legyen túl forró vagy híg a máz, és ebbe mártogatjuk a szaloncukrokat.
Hűtőben hagyjuk megdermedni és egyesével becsomagoljuk őket.

Töltött káposzta egészségesen

Hozzávalók (4 személyre):

• 80 dkg savanyú káposzta
• 8 savanyított káposztalevél
• 2 fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma

40 dkg darált pulykahús
• 2 kávéskanál édesnemes pirospaprika
• 8 dkg barnarizs
• 1 tojás
• 1 csipet őrölt köménymag
• 1 mokkáskanál szárított majoránna
• 2 evőkanál olaj
• 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
• 2 dl tejföl (12%) vagy natúr joghurt
• só, bors

Elkészítés:

A savanyú káposztát hideg vízben átmossuk. A káposztalevelekről levágjuk a vastagabb ereket. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk.
Az olajban megpirítjuk a vöröshagymát. A felét a darált húshoz adjuk.
A maradékot lehúzzuk a tűzről, meghintjük 1 kávéskanál pirospaprikával, ráöntünk 1 dl vizet, és összekeverjük a savanyú káposzta felével.
A darált húshoz adjuk a fokhagymát, a barnarizst, a tojást, 1 kávéskanál pirospaprikát, a köménymagot, a majoránnát, és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük. A masszát
arányosan elosztva kis gombócokká kerekítjük, a káposztalevelekre rakjuk. A hosszanti széleket a húsra hajtjuk, majd alulról feltekerjük a leveleket. A lábosba tesszük a káposztára.
Rászórjuk a maradék savanyú káposztát, és fedő alatt, lassú tűzön, puhára főzzük (kb. 1 óra). Közben többször megrázogatjuk a lábost, keverni nem szabad!
A töltelékeket óvatosan kiszedjük, és berántjuk a káposztát. Ehhez az olajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a lisztet. Felöntjük 2 dl hideg vízzel, csomómentesre elkeverjük, a káposztához adjuk, és 10 percig forraljuk. A töltelékeket a tetejére tesszük, és tejföllel vagy natúr joghurttal kínáljuk.

Párolt vörös káposzta 

Nemcsak azért szeretjük a párolt lila káposztát, mert finom köret, hanem azért is, mert rengeteg benne a C-vitamin, ami erősíti az immunrendszert és segít leküzdeni a betegségeket. Ráadásul tökéletesen passzol a rántott és a sült húsokhoz is.

Hozzávalók:

  • 1kg vöröskáposzta
  • 1fej vöröshagyma
  • 1kvk cukor
  • 3ek olaj
  • 1kvk ecet
  • 1mk őrölt kömény
  • 1kvk citromlé

Elkészítés:

1. A káposzta külső leveleit ledobjuk, majd a többit meggyaluljuk, vagy vékony metéltre vágjuk. Besózzuk, állni hagyjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. 
2. Egy nagyobb lábosban olajat forrósítunk, megfonnyasztjuk benne a hagymát. A káposztát kicsavarjuk, és a hagymához tesszük. Meglocsoljuk az ecettel, és fedő alatt puhára pároljuk.
Közben hozzáadjuk a köményt, és ha szükséges, kevés vizet. Végül a cukorral ízesítjük.
Magas rosttartalmának köszönhetően segíthet elkerülni a puffadást a karácsonyi vacsora után.

Csőben sült kelbimbó sajtbunda alatt

Hozzávalók:

  • 50 dkg kelbimbó
  • 2 db tojás
  •  1 dl tejföl 12%
  •  10 dkg sajt,light változat
  •  őrölt szerecsendió
  •  só
  •  10 dkg zsemlemorzsa , teljes kiőrlésű változat
  • kevés vaj

Elkészítés:

A kelbimbót megmossuk, megtisztítjuk, és a külső, csúnyább leveleit leszedjük. Sós vízben puhára főzzük, majd lecsepegtetjük.
A prézlit kevés olvasztott vajon megpirítjuk, majd egy kikent jénaiba a kelbimbóval rétegezve letesszük.
A tojást felverjük, sózzuk, szerecsendióval ízesítjük, összekeverjük a tejföllel és 10 dkg reszelt sajttal, majd a kelbimbók tetején szépen eloszlatjuk. A végén a maradék reszelt sajttal megszórjuk az egészet, majd 200 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük.

Lelki egészség

Ingerlékenység és állandó feszültségérzés gyakori panaszként jelenik meg napjainkban. Az ezekhez társuló testi tünetek, mint az emelkedett pulzusszám és vérnyomás, a magas vércukorérték stb. kezelésére jól ismerjük a

Tovább olvasom »