Receptek – Mit együnk az ünnepek alatt?

Mit érdemes sütni, főzni az ünnepek alatt, ha egészséges ételeket szeretnél az asztalra rakni?

A Legyek jól! webináriumsorozat keretében Szántó Gyöngyi dietetikusunk,aki bár családjával nem ünnepli a karácsonyt,mégis a munkája során rendkívül gyakran találkozik a karácsonyi lakoma hatásaival,ezért felhívja a figyelmet,mire érdemes odafigyelni.

Ha nem tudtál élőben csatlakozni, akkor ezúttal az alábbi videóban is visszanézheted, valamint mutatunk pár egészséges receptet, mellyel bátran kínálhatod éhes szeretteidet!

Receptek:

Reform cukormentes szaloncukor (kókuszos-mandulás)

Hozzávalók:
• 50 dkg mazsola
• 20 dkg őrölt mogyoró vagy mandula
• 10 dkg kókuszreszelék
• 2 citrom reszelt héja (csak a sárga rész)
• csipetnyi őrölt fahéj
• 5 dkg méz (méz nélkül is nagyon finom lesz)

Elkészítés:

A mazsolát forró vízzel leöntjük és kb. 5 percig állni hagyjuk. Közben a mandulát, a
kókuszreszeléket, a lereszelt a citrom héját fűszerezzük fahéjjal, majd leöntjük a mazsoláról a vizet és mindent (a mézet is) a fémkéses robotgépbe dobunk és jól összedolgozzuk.
Evőkanállal kiadagoljuk a vizes tenyerünkbe a darálékot, és szaloncukor- szerűre formázzuk.
Kész, mehet a szép, színes papírba, de ha szeretnénk rá bevonatot, az is megoldható.
Csoki bevonat: 15 dkg pálmazsírt (de lehet margarint is) felolvasztunk és összekeverünk 5 dkg karobporral (amely helyettesítheti a kakaóport) és néhány csepp szteviával. Kicsit várunk vele, hogy ne legyen túl forró vagy híg a máz, és ebbe mártogatjuk a szaloncukrokat.
Hűtőben hagyjuk megdermedni és egyesével becsomagoljuk őket.

Töltött káposzta egészségesen

Hozzávalók (4 személyre):

• 80 dkg savanyú káposzta
• 8 savanyított káposztalevél
• 2 fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma

40 dkg darált pulykahús
• 2 kávéskanál édesnemes pirospaprika
• 8 dkg barnarizs
• 1 tojás
• 1 csipet őrölt köménymag
• 1 mokkáskanál szárított majoránna
• 2 evőkanál olaj
• 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
• 2 dl tejföl (12%) vagy natúr joghurt
• só, bors

Elkészítés:

A savanyú káposztát hideg vízben átmossuk. A káposztalevelekről levágjuk a vastagabb ereket. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk.
Az olajban megpirítjuk a vöröshagymát. A felét a darált húshoz adjuk.
A maradékot lehúzzuk a tűzről, meghintjük 1 kávéskanál pirospaprikával, ráöntünk 1 dl vizet, és összekeverjük a savanyú káposzta felével.
A darált húshoz adjuk a fokhagymát, a barnarizst, a tojást, 1 kávéskanál pirospaprikát, a köménymagot, a majoránnát, és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük. A masszát
arányosan elosztva kis gombócokká kerekítjük, a káposztalevelekre rakjuk. A hosszanti széleket a húsra hajtjuk, majd alulról feltekerjük a leveleket. A lábosba tesszük a káposztára.
Rászórjuk a maradék savanyú káposztát, és fedő alatt, lassú tűzön, puhára főzzük (kb. 1 óra). Közben többször megrázogatjuk a lábost, keverni nem szabad!
A töltelékeket óvatosan kiszedjük, és berántjuk a káposztát. Ehhez az olajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a lisztet. Felöntjük 2 dl hideg vízzel, csomómentesre elkeverjük, a káposztához adjuk, és 10 percig forraljuk. A töltelékeket a tetejére tesszük, és tejföllel vagy natúr joghurttal kínáljuk.

Párolt vörös káposzta 

Nemcsak azért szeretjük a párolt lila káposztát, mert finom köret, hanem azért is, mert rengeteg benne a C-vitamin, ami erősíti az immunrendszert és segít leküzdeni a betegségeket. Ráadásul tökéletesen passzol a rántott és a sült húsokhoz is.

Hozzávalók:

  • 1kg vöröskáposzta
  • 1fej vöröshagyma
  • 1kvk cukor
  • 3ek olaj
  • 1kvk ecet
  • 1mk őrölt kömény
  • 1kvk citromlé

Elkészítés:

1. A káposzta külső leveleit ledobjuk, majd a többit meggyaluljuk, vagy vékony metéltre vágjuk. Besózzuk, állni hagyjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. 
2. Egy nagyobb lábosban olajat forrósítunk, megfonnyasztjuk benne a hagymát. A káposztát kicsavarjuk, és a hagymához tesszük. Meglocsoljuk az ecettel, és fedő alatt puhára pároljuk.
Közben hozzáadjuk a köményt, és ha szükséges, kevés vizet. Végül a cukorral ízesítjük.
Magas rosttartalmának köszönhetően segíthet elkerülni a puffadást a karácsonyi vacsora után.

Csőben sült kelbimbó sajtbunda alatt

Hozzávalók:

  • 50 dkg kelbimbó
  • 2 db tojás
  •  1 dl tejföl 12%
  •  10 dkg sajt,light változat
  •  őrölt szerecsendió
  •  só
  •  10 dkg zsemlemorzsa , teljes kiőrlésű változat
  • kevés vaj

Elkészítés:

A kelbimbót megmossuk, megtisztítjuk, és a külső, csúnyább leveleit leszedjük. Sós vízben puhára főzzük, majd lecsepegtetjük.
A prézlit kevés olvasztott vajon megpirítjuk, majd egy kikent jénaiba a kelbimbóval rétegezve letesszük.
A tojást felverjük, sózzuk, szerecsendióval ízesítjük, összekeverjük a tejföllel és 10 dkg reszelt sajttal, majd a kelbimbók tetején szépen eloszlatjuk. A végén a maradék reszelt sajttal megszórjuk az egészet, majd 200 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük.