Az új cipő és az új énünk

Amikor változtatni szeretnénk magunkon, az pont olyan, mint amikor veszünk egy új cipőt. Két út van, bár mindkét út eleje együtt indul… Megvettük az új cipőt, a gyönyörűséget… Alig várjuk, hogy felvegyük… Izgatottak vagyunk… Nézegetjük otthon, kivesszük a dobozból, próbálgatjuk különböző ruhákhoz… Elérkezik a nap, amikor felvesszük! Itt még csak egy út van. Az első órában minden rendben van. A második órában már érezzük, hogy egy kicsit nyomja a lábunkat. A harmadik órában már szeretnénk többet ülni, mert a csodaszép új cipőnk kidörzsölte a lábunkat. Vízhólyag is lett rajta. 🙁 Hazamegyünk, levesszük a cipőnket.

Itt válik el az út kétfelé.

Az egyik irány: soha többé nem vesszük fel újra a cipőnket, mert úgy érezzük, cserben hagyott. Visszakerül a dobozába a szekrénybe, vagy elajándékozzuk, hogy ne is emlékeztessen arra a szomorú napra, amikor először és utoljára volt rajtunk. Mi sem változunk semmit.

A másik irány: 1-2 napig pihentetjük a lábunkat, megvárjuk, míg begyógyul a seb. Majd újra felvesszük a cipőt, most már az eddigi tapasztalattal felvértezve előre beragasztjuk azt a helyet, ahol a seb keletkezett. Így indulunk útnak, ama biztos tudatban, hogy most jó lesz. Jó lesz? Lehet. Lehet, hogy ennyi volt a megoldás. Az is előfordulhat, hogy most egy másik helyen fogja nyomni a cipő a lábunkat. Ez sem veszi el a kedvünket, mert már tudjuk a megoldást. Megint pihentetjük a lábunkat egy kicsit, közben átgondoljuk, hogy mit lehetne másképp, hova kellene tenni a ragasztót, esetleg harisnyát kell felvennünk. Pár nap múlva újra próbálkozunk. Egészen addig, amíg a cipő szinte eggyé válik velünk. Olyan lesz, mintha egy másik bőrünk lenne a lábunkon. Kényelmes és még mindig gyönyörű. Sőt, most már az együtt töltött napok miatt ragaszkodunk is hozzá. Kialakult egy bensőséges kapcsolat a cipő és köztünk. Ezt mások is észreveszik. Megdicsérik a cipőnket és bennünket is. “Milyen jól áll! Milyen csinos vagy benne! Milyen szép kerek tőle a vádlid!” Mi boldogan, elégedetten viseljük tovább.

Ilyen az az érzés is, amikor változunk, amikor változtatni kell magunkon. Kevesebbet enni, többet mozogni, leszokni a cigarettáról, hamarabb menni lefeküdni… Nehezen megy az eleje, de ha kitartunk, korrigálunk, próbálkozunk, akkor előbb-utóbb sikerünk lesz, amit mások is észrevesznek és megdicsérnek: “Milyen jól nézel ki!” Épp mint bennünket az új cipőnkben!”

Amit ha elástunk volna a szekrény mélyére, vagy elajándékoztunk volna, akkor nem tapasztalhatnánk meg talán sosem. Változtatni sokszor fáj, de végül is érdemes. Hiszen ki ne szeretné, ha megdicsérnék? Pláne ha mások mellett mi magunk is elégedettek lehetünk, hiszen megdolgoztunk egymásért mindketten: a régi és az új énünk.

Oltás kisokos 3. rész – podcast

minden, ami a koronavírus vakcinákról tudható – 3. rész 3. oltás, kell vagy nem kell? Kinek célszerű beadni, mi az az ellenanyag szint, és mit befolyásol ez? Mire mit érdemes oltani, hogyan lehet jelentkezni rá, és a legjobb tudomásunk szerint minden, ami a 3. oltás kapcsán fontos lehet.. Ezekről beszélget Vada Gergely, a legyekjol.hu kiadóvezetője

Tovább olvasom »

A jó ,a rossz, és a csúf-avagy a zsírsavak táplálkozás élettani jelentősége

A zsírok szerepe a szervezetben A zsírok szerepe meghatározó és a napi energia bevitelünk 30%-át ebből is szükséges fedeznünk. Miben segítenek a testünknek? szükségesek a sejthártya felépítéséhez energiaforrásul szolgálnak a szervezet számára segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását (A,D,E,K) állandó szinten tartják a testhőmérsékletet szükségesek egyes hormonok működéséhez, és a D vitamin képződéséhez az elfogyasztott

Tovább olvasom »

Így válassz okoseszközöket az egészséged védelmében

Manapság okostelefonunk vagy különféle testen viselhető eszközeink segítségével viszonylag pontos képet kaphatunk arról, hogy mennyire éljük egészségesen az életünket. Ám a különféle kütyük és telefonos alkalmazások tengerében nehezen igazodunk el: nehéz pontosan látni, hogy melyik eszköz mire való és mennyire megbízható. Az okoseszközök piaca évek óta robbanásszerűen bővül és ma már szinte nincs olyan mobiltelefon

Tovább olvasom »