Tüdőnk erejével a COVID ellen

A járvány során felerősödött inaktivitás egészségre gyakorolt hatásait írta meg egy népszerű egészségtudománnyal és sportorvoslással foglalkozó szóló szaklap (Sport Medicine and Health Science), melyben elsőként említi a légzőszervrendszer érintettségét és azt, hogyan befolyásolja betegségünk lefolyását a tüdőnk állapota. A cikkből kiderül, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy tüdőnk minél ellenállóbb legyen a Coviddal szemben.

A kórházakban ápolt koronavírussal fertőzöttek 54 %-nál légzési elégtelenség tapasztalható, és kicsivel több mint 30 %-a a bent fekvő betegeknek lélegeztetőgépre szorul. Azt tudnunk kell, hogy a lélegeztetőgép használata egy életmentő beavatkozás, amit érdemes minél inkább elkerülni, mivel minél hosszabb a lélegeztető gépen eltöltött idő, a légzőizmok annál inkább gyengülnek, atrofizálnak (sorvadnak) és a rekeszizom működésének zavarát idézik elő. Ebből kifolyólag azoknak a személyeknek, akiknek a lélegeztetőgép elhagyása nehézségekkel jár, a gyógyulásának esélye csökken, életkilátásai romlanak. 

Azt, hogy a szervezetünket milyen állapotban éri a fertőzés, nagyban befolyásolja a betegség kórlefolyását. Minél magasabb szintű állapotban ér a káros hatás, annál kevésbé viseli meg a szervezetet. Ahogyan a vázizomzat alkalmazkodik a terheléshez és tréningezhető, úgy a légzőrendszerünk izomzatát is felkészíthetjük. A légzőszervrendszerünkre irányuló állóképesség növelő gyakorlatok, számos biokémiai és egyéb folyamatot indítanak el a rekeszizomban, melyek eredményeként a tüdőt edzettebb állapotban tud teljesíteni a kihívásokkal szemben. Kutatások szerint a légzőizomzat 10 napos állóképességi fejlesztése már számottevő védelmet nyújt a lélegeztetőgép által okozott nemkívánt következmények ellen. Az állóképesség fejlesztése olyan eszköz a kezünkben, mely hatékonynak bizonyul a lélegeztetőgép elkerülésében és a művi lélegeztetésnek kiszolgáltatott beteg gépről való levételének folyamatában.

A tüdőnk erősítése, a feladatok gyakorlása, a saját életünk megmentésére lehetnek!

A Semmelweis Egyetem légzőizmok erősítéséről készített videója:

Lelki egészség

Ingerlékenység és állandó feszültségérzés gyakori panaszként jelenik meg napjainkban. Az ezekhez társuló testi tünetek, mint az emelkedett pulzusszám és vérnyomás, a magas vércukorérték stb. kezelésére jól ismerjük a rendszerint elsődlegesen alkalmazott orvosi eszköztárat. A lélektanilag megközelített egészségmegőrzésről keveset tudunk, pedig a testi tünetekben jelentkező „betegségeink”, nem választhatóak el lelkünk működésének állapotától. A pszichés egyensúlyunkat megbolygató

Tovább olvasom »

Mozgás örömmel és jótékonykodással (élménybeszámoló)

Ezen a szerdán nem a szokásos kora reggeli futással indult a napom. Általában ilyenkor a hangulatomtól függő útvonalat és távot választok valahol a környéken, most viszont később kezdtem, többet is futottam, de leginkább: ezúttal egy konkrét célom volt. Csatlakoztam egy jótékonysági futáshoz, ami egyben a véradást is népszerűsíti!  Már hallhattatok tőlünk is Gui Angéláról, aki

Tovább olvasom »