Tüdőnk erejével a COVID ellen

A járvány során felerősödött inaktivitás egészségre gyakorolt hatásait írta meg egy népszerű egészségtudománnyal és sportorvoslással foglalkozó szóló szaklap (Sport Medicine and Health Science), melyben elsőként említi a légzőszervrendszer érintettségét és azt, hogyan befolyásolja betegségünk lefolyását a tüdőnk állapota. A cikkből kiderül, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy tüdőnk minél ellenállóbb legyen a Coviddal szemben.

A kórházakban ápolt koronavírussal fertőzöttek 54 %-nál légzési elégtelenség tapasztalható, és kicsivel több mint 30 %-a a bent fekvő betegeknek lélegeztetőgépre szorul. Azt tudnunk kell, hogy a lélegeztetőgép használata egy életmentő beavatkozás, amit érdemes minél inkább elkerülni, mivel minél hosszabb a lélegeztető gépen eltöltött idő, a légzőizmok annál inkább gyengülnek, atrofizálnak (sorvadnak) és a rekeszizom működésének zavarát idézik elő. Ebből kifolyólag azoknak a személyeknek, akiknek a lélegeztetőgép elhagyása nehézségekkel jár, a gyógyulásának esélye csökken, életkilátásai romlanak. 

Azt, hogy a szervezetünket milyen állapotban éri a fertőzés, nagyban befolyásolja a betegség kórlefolyását. Minél magasabb szintű állapotban ér a káros hatás, annál kevésbé viseli meg a szervezetet. Ahogyan a vázizomzat alkalmazkodik a terheléshez és tréningezhető, úgy a légzőrendszerünk izomzatát is felkészíthetjük. A légzőszervrendszerünkre irányuló állóképesség növelő gyakorlatok, számos biokémiai és egyéb folyamatot indítanak el a rekeszizomban, melyek eredményeként a tüdőt edzettebb állapotban tud teljesíteni a kihívásokkal szemben. Kutatások szerint a légzőizomzat 10 napos állóképességi fejlesztése már számottevő védelmet nyújt a lélegeztetőgép által okozott nemkívánt következmények ellen. Az állóképesség fejlesztése olyan eszköz a kezünkben, mely hatékonynak bizonyul a lélegeztetőgép elkerülésében és a művi lélegeztetésnek kiszolgáltatott beteg gépről való levételének folyamatában.

A tüdőnk erősítése, a feladatok gyakorlása, a saját életünk megmentésére lehetnek!

A Semmelweis Egyetem légzőizmok erősítéséről készített videója:

Újra elérhetőek a szűrővizsgálatok!

Az elmúlt több, mint egy év a koronavírusról szólt, így háttérbe kerültek a szűrővizsgálatok, amiknek az egészségünk megőrzésében kiemelkedően fontos szerepe van. Itt az idő, hogy bepótoljuk az elmaradt vizsgálatokat és járvány visszavonulásával párhuzamosan ismét az egészségmegőrzésé legyen a főszerep! A 25-65 év közötti hölgyek keressék fel nőgyógyászukat méhnyakrák szűrés céljából, a 40 év felettiek

Tovább olvasom »

Nemcsak a munkában lehet kiégni

A kiégés (burnout) már a pandéma előtt is komoly problémát jelentett, igaz, akkor még elsősorban a munkahelyi kiégésről beszéltünk. A burnout korunk népbetegségévé vált, jelzi ezt az is, hogy néhány éve a jelenséget felvették a WHO betegségeket és rendellenességeket jegyző listájába is. Így a kiégés hivatalosan is betegségnek számít. Ugyanakkor az elmúlt egy évben a

Tovább olvasom »