Újra elérhetőek a szűrővizsgálatok!

Az elmúlt több, mint egy év a koronavírusról szólt, így háttérbe kerültek a szűrővizsgálatok, amiknek az egészségünk megőrzésében kiemelkedően fontos szerepe van. Itt az idő, hogy bepótoljuk az elmaradt vizsgálatokat és járvány visszavonulásával párhuzamosan ismét az egészségmegőrzésé legyen a főszerep!

A 25-65 év közötti hölgyek keressék fel nőgyógyászukat méhnyakrák szűrés céljából, a 40 év felettiek az emlőszűrésről se feledkezzenek meg! Fontos a havonként végzett emlő önvizsgálat, de nem helyettesíti a szakorvos által végzett képalkotó eljárásokat. A szükséges beutalót nőgyógyásztól, háziorvostól kérhetik.

Minden 50 év feletti páciensünknek javasolt vastagbélrák szűrésen részt venni, ami nem vastagbél tükrözést, hanem székletvizsgálatot jelent. Két egymást követő székletből kell egy kis mintát venni, amiből vér jelenlétét nézik a laborban. Az ehhez szükséges tartályokat a háziorvosuktól kérhetik.

Már második éve a Hunchest program keretében az 50 év feletti dohányos emberek beutaló nélkül kérhetnek alacsony dózisú mellkas CT vizsgálatra időpontot. Jelentősége az, hogy egy esetleges daganatos elváltozást hamarabb jelez, mint egy mellkasröntgen, ugyanakkor a sugárterhelése alacsonyabb a hagyományos CT vizsgálatnál.  Minderről bővebb információt szintén háziorvosuktól kaphatnak.

A Mikszáth téri felnőtt és a Gutenberg téri gyermek rendelőkben összesen 9 féle szűrővizsgálat érhető el pácienseink számára, amelyre itt tudnak jelentkezni: https://www.legyekjol.hu/palotanegyed/szolgaltatasaink/jelentkezes-szurovizsgalatokra

A csontritkulás szűrésünk igen népszerű lett, február utolsó napjaiban több tucat műszeres vizsgálatot tudtunk elvégezni. A nagy érdeklődésre való tekintettel ismét van lehetőség a Mikszáth téri rendelőnkben csontritkulás szűrésen részt venni, amire időpontot honlapunkon keresztül háziorvosától kérhet.

Ne halogassuk a szűréseket, ezek életet is menthetnek! Talán úgy gondoljuk, jobb ha nem szerzünk tudomást az eredményekről, de ez nem így van! Ne feledjük, egy időben felismert, tünetek nélküli daganatos betegség gyógyulási esélyei sokkal jobbak, ezért szánjunk magunkra időt és éljünk a szűrési lehetőségekkel!

Oltás kisokos 3. rész – podcast

minden, ami a koronavírus vakcinákról tudható – 3. rész 3. oltás, kell vagy nem kell? Kinek célszerű beadni, mi az az ellenanyag szint, és mit befolyásol ez? Mire mit érdemes oltani, hogyan lehet jelentkezni rá, és a legjobb tudomásunk szerint minden, ami a 3. oltás kapcsán fontos lehet.. Ezekről beszélget Vada Gergely, a legyekjol.hu kiadóvezetője

Tovább olvasom »

A jó ,a rossz, és a csúf-avagy a zsírsavak táplálkozás élettani jelentősége

A zsírok szerepe a szervezetben A zsírok szerepe meghatározó és a napi energia bevitelünk 30%-át ebből is szükséges fedeznünk. Miben segítenek a testünknek? szükségesek a sejthártya felépítéséhez energiaforrásul szolgálnak a szervezet számára segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását (A,D,E,K) állandó szinten tartják a testhőmérsékletet szükségesek egyes hormonok működéséhez, és a D vitamin képződéséhez az elfogyasztott

Tovább olvasom »

Így válassz okoseszközöket az egészséged védelmében

Manapság okostelefonunk vagy különféle testen viselhető eszközeink segítségével viszonylag pontos képet kaphatunk arról, hogy mennyire éljük egészségesen az életünket. Ám a különféle kütyük és telefonos alkalmazások tengerében nehezen igazodunk el: nehéz pontosan látni, hogy melyik eszköz mire való és mennyire megbízható. Az okoseszközök piaca évek óta robbanásszerűen bővül és ma már szinte nincs olyan mobiltelefon

Tovább olvasom »