Újra elérhetőek a szűrővizsgálatok!

Az elmúlt több, mint egy év a koronavírusról szólt, így háttérbe kerültek a szűrővizsgálatok, amiknek az egészségünk megőrzésében kiemelkedően fontos szerepe van. Itt az idő, hogy bepótoljuk az elmaradt vizsgálatokat és járvány visszavonulásával párhuzamosan ismét az egészségmegőrzésé legyen a főszerep!

A 25-65 év közötti hölgyek keressék fel nőgyógyászukat méhnyakrák szűrés céljából, a 40 év felettiek az emlőszűrésről se feledkezzenek meg! Fontos a havonként végzett emlő önvizsgálat, de nem helyettesíti a szakorvos által végzett képalkotó eljárásokat. A szükséges beutalót nőgyógyásztól, háziorvostól kérhetik.

Minden 50 év feletti páciensünknek javasolt vastagbélrák szűrésen részt venni, ami nem vastagbél tükrözést, hanem székletvizsgálatot jelent. Két egymást követő székletből kell egy kis mintát venni, amiből vér jelenlétét nézik a laborban. Az ehhez szükséges tartályokat a háziorvosuktól kérhetik.

Már második éve a Hunchest program keretében az 50 év feletti dohányos emberek beutaló nélkül kérhetnek alacsony dózisú mellkas CT vizsgálatra időpontot. Jelentősége az, hogy egy esetleges daganatos elváltozást hamarabb jelez, mint egy mellkasröntgen, ugyanakkor a sugárterhelése alacsonyabb a hagyományos CT vizsgálatnál.  Minderről bővebb információt szintén háziorvosuktól kaphatnak.

A Mikszáth téri felnőtt és a Gutenberg téri gyermek rendelőkben összesen 9 féle szűrővizsgálat érhető el pácienseink számára, amelyre itt tudnak jelentkezni: https://www.legyekjol.hu/palotanegyed/szolgaltatasaink/jelentkezes-szurovizsgalatokra

A csontritkulás szűrésünk igen népszerű lett, február utolsó napjaiban több tucat műszeres vizsgálatot tudtunk elvégezni. A nagy érdeklődésre való tekintettel ismét van lehetőség a Mikszáth téri rendelőnkben csontritkulás szűrésen részt venni, amire időpontot honlapunkon keresztül háziorvosától kérhet.

Ne halogassuk a szűréseket, ezek életet is menthetnek! Talán úgy gondoljuk, jobb ha nem szerzünk tudomást az eredményekről, de ez nem így van! Ne feledjük, egy időben felismert, tünetek nélküli daganatos betegség gyógyulási esélyei sokkal jobbak, ezért szánjunk magunkra időt és éljünk a szűrési lehetőségekkel!

Mi a hosszú, egészséges élet titka?

Az embereket mindig is foglalkoztatta, hogy mi a hosszú élet titka, keresték a csodaelixírt, a fiatalság forrását, gyümölcsét. A mai rohanó világunkban meg különösen szeretnénk megállítani és visszafordítani az időt, az “anti-aging” kifejezésre például 312 millió találat van az interneten. Sokak vágya, hogy jó lenne sokáig fiatalnak maradni, jól kinézni, sokáig fitten és egészségben élni…

Tovább olvasom »

Hidratálj okosan!

Úszom a boldogságban -hallottuk már ezt a kifejezést, ugye? De miért is beszéljünk róla most a hidratáció kapcsán? Ahogy a boldogság sem jön magától, így a megfelelő hidratáltságunkra is érdemes odafigyelni és tenni érte. Szervezetünk kb. 55-60 %-a víz, mivel nincs folyadékraktára, a felesleget pedig a vese kiválasztja, így MINDEN NAP gondoskodnunk kell a folyamatos

Tovább olvasom »

Sporttáplálkozás, nemcsak sportolóknak versenyidőszakra!

Sporttáplálkozás, nemcsak sportolóknak versenyidőszakra!  Egy átlag felnőttnek, hetente legalább háromszor 30–45 perc sportolásra lenne szüksége. Aki ezt rendszeresen megteszi az előbb-utóbb jelentkezik egy-egy versenyre, megmérettetésre. Azonban ahhoz, hogy teljesítményed a lehető legjobb legyen tisztában kell lenned azzal, hogy hogyan táplálkozz a megmérettetés előtti időszakban. Így készültünk néhány jó tanáccsal a versenyt megelőző napokra és a

Tovább olvasom »