Táplálkozási tanácsok rendszeresen sportolóknak

A jó idő beköszöntével sokan kezdenek intenzív sportolásba, ez azonban minden esetben megterhelést jelent a szervezet számára. Működésünk üzemanyagát a tápanyagok biztosítják, éppen ezért fontos, hogy megfelelően válasszuk meg ezeket. Ha betartjuk ezeket az alapvető táplálkozási szabályokat, akkor ezt szervezetünk a teljesítményünk növelésével hálálhatja meg. Mutatjuk milyen tápanyagokra és élelmiszerekre érdemes odafigyelni!

A fehérjék szerepe

A fehérjék az izmok építőelemei, szerepük van az edzés utáni izomregenerációban. Ahhoz, hogy elkerüljük az izom katabolizmust, a napi energiabevitel kb. 15 %-a kell, hogy legyen, ami napi 1-2 grammot jelent, testsúlykilogrammonként.

Túlzott fehérjebevitel káros következményei

– A túlzott fehérjebevitel megterheli a vesét, az emésztőrendszert egyaránt és ennek következtében fáradékonyság, nyugtalanság, idegesség, ingerlékenység jelentkezhet, ami teljesítmény romláshoz vezethet.

A szénhidrátok szerepe

Sportoló számára úgy funkcionál, mint az autónak a „benzin”.

A szervezet számára leggyorsabban felszívódó energiaforrást jelenti, és Az összenergia 55-60%-át adja. A rostdús táplálkozással nagy segítségére vagyunk sportoló szervezetünknek (zöldségek, gyümölcsök, teljeskiőrlésű gabonafélék).

A zsírok szerepe

Lassabban aktivizálható energia, mint a szénhidrát, viszont a zsírraktárak „korlátlanok” (akár 50-90 ezer kcal-t képesek raktározni).

Napi energiabeviteli ajánlása max.30%.

Vitaminok és ásványianyagok szerepe

Közülük számos játszik jelentős szerepet az anyagcsere működésében, így a fokozott energiaforgalom és tápanyagbevitel miatt mennyiségüket növelni kell.

 Az antioxidánsok: a sportolás közben keletkezett szabadgyökök semlegesítése a feladatuk.

 • D-vitamin: csont- és fogképzés
 • E-vitamin: antioxidáns
 • B-vitamin csoport: anyagcsere forgalmat szabályozó enzimek, vérképzőszervek megfelelő működése
 • C-vitamin: antioxidáns, Fe (vas) felszívódás
 • Nátrium: vízháztartás, vérnyomás, izomműködés
 • Kálium: sejtmembrán, ingerület-átvitel, vérnyomás
 • Magnézium: izomműködés
 • Kalcium: csontozat
 • Foszfor: sav-bázis egyensúly
 • Vas: hemoglobin alkotóeleme
 • Cink: fehérjeszintézis
 • Réz: idegrendszer, vérképzés
 • Szelén: antioxidáns, folyadékháztartás

Sportélelmiszerek

 A sportélelmiszerek koncentrált formában tartalmaznak energiát (80-500 kcal), közepes- és gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak. Dúsítva lehetnek (vitamin, antioxidáns, ginzeng stb.) Pl.: Energiaszelet, Energiazselé, Energiagél, Nutridrink.

Alkohol és sport

A lebontása során keletkező metabolitok rontják a teljesítményt, regenerációt, valamint dehidrációt (kiszáradást) okoznak.

Magas energiatartalommal rendelkeznek. Ajánlott fogyasztásuk legfeljebb pihenőnapokon, mérsékelt mennyiségben.

Teljesítmény rontó sporttáplálkozás

Ronthatja a sportolói teljesítményünket, ha rosszul kivitelezzük táplálkozásunkat (helytelen arányok), ha kihagyjuk a reggeli étkezést. Ha túlzottan egysíkú, egyhangú a táplálkozásunk, ha a divat-diétákat követjük, ha rosszul kivitelezzük testtömeg csökkentésünket, pl. csak egyszer eszünk egy nap. Ha könnyen és sokszor zsírdús a táplálkozásunk. (pl. „fast food”) ha alacsony mennyiségű a zöldség és gyümölcs fogyasztásunk. Ha az étrend-kiegészítőket helytelenül / túlzottan használjuk és végül, hogy az élvezeti szereket (pl.: alkohol) túlzott mértékben fogyasztjuk.

A témában készült egy jól szemléltető infografikánk is, melyet ha szem előtt tartasz mindennap emlékezet a legfontosabb szabályokról. 

Forrás:

Anita Bean:Modern sporttáplálkozás. A sporttáplálkozás alapjai : Pécsi Egészségtudományi Kar (2015)

https://www.etk.pte.hu/protected/OktatasiAnyagok/%21Palyazati/sport2/SporttaplalkozasAlapjaiJ.pdf

Silye Gabriella (2019) Sporttáplálkozás a maximális teljesítményhez.

Oltás kisokos 3. rész – podcast

minden, ami a koronavírus vakcinákról tudható – 3. rész 3. oltás, kell vagy nem kell? Kinek célszerű beadni, mi az az ellenanyag szint, és mit befolyásol ez? Mire mit érdemes oltani, hogyan lehet jelentkezni rá, és a legjobb tudomásunk szerint minden, ami a 3. oltás kapcsán fontos lehet.. Ezekről beszélget Vada Gergely, a legyekjol.hu kiadóvezetője

Tovább olvasom »

A jó ,a rossz, és a csúf-avagy a zsírsavak táplálkozás élettani jelentősége

A zsírok szerepe a szervezetben A zsírok szerepe meghatározó és a napi energia bevitelünk 30%-át ebből is szükséges fedeznünk. Miben segítenek a testünknek? szükségesek a sejthártya felépítéséhez energiaforrásul szolgálnak a szervezet számára segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását (A,D,E,K) állandó szinten tartják a testhőmérsékletet szükségesek egyes hormonok működéséhez, és a D vitamin képződéséhez az elfogyasztott

Tovább olvasom »

Így válassz okoseszközöket az egészséged védelmében

Manapság okostelefonunk vagy különféle testen viselhető eszközeink segítségével viszonylag pontos képet kaphatunk arról, hogy mennyire éljük egészségesen az életünket. Ám a különféle kütyük és telefonos alkalmazások tengerében nehezen igazodunk el: nehéz pontosan látni, hogy melyik eszköz mire való és mennyire megbízható. Az okoseszközök piaca évek óta robbanásszerűen bővül és ma már szinte nincs olyan mobiltelefon

Tovább olvasom »