Az elhízás, mint krónikus alapbetegség

Az elhízás során a többlet energiabevitel miatt kialakuló zsírraktározás olyan mértékű, hogyaz hatással van az egészségi állapotra. Oka, az  egyén életmódja.

Formái:
főleg férfiaknál ( hasi területet érintő),ALMA típusú elhízás.
főleg nőknél ( fenék, comb környéke), KÖRTE típusú elhízás. 

Fogyókúrás étrend alapjai

Napi 500 kcal. bevitel csökkentésével, heti 0,5 kg-ot lehet fogyni. De az ennél több vagygyorsabb fogyás, jojo effektushoz vezethet.

Az energia megszorításnak mindig egyéninek kell lennie, hiszen figyelembe kell venni a társbetegségeket, fizikai aktivitást és a táplálkozási szokásokat is.

A fogyókúra során törekedni kell a kiegyensúlyozottmértékletes, változatos, egészséges táplálkozásra.

Általános tanácsok:

Ajánlott napi 3-5x-i étkezés.

Nem tanácsos kihagyni a reggelit.

Kerüljük el az éjszakai pótevéseket.

Csökkentsük az ételadagok méretét.

Kerüljük el az étkezések közötti nassolást.

Mit is jelent ez a gyakorlatban?

Reggelizés: nincs időm, nincs étvágyam…Keljünk fel előbb fél órával.

Ne nagy adagokban gondolkozzunk: Elég egy tea, tejeskávé, (üresen vagy édesítőszerrel). Egy fél zsemle, toast kenyér, felvágottal, sajttal, idényzöldségekkel.(részletek alább…), fittnes müzli tejjel.

Adagnagyság csökkentés: vegyük a szokott tányérkánkat, és ebédnél-meleg vacsoránál vegyünk le egy evőkanálnyit a köretből (burgonya, rizs, tészta stb.) Ne a salátából!

Ezt egy hétig tegyük meg, hogy a szemünk is szokja, majd 2 kanállal vegyünk el.

A második hét végén, kisebb tányérra cseréljünk és ne púpozzuk.

Éjszakai nasi- túra megelőzés:

Ha napközben eleget mozogtunk, sportoltunk akkor előreláthatólag igényeljük az alvást.

Szervezetünk cirkadián ritmusához alkalmazkodva harmóniában lehetünk testi folyamatainkkal, melyek így optimálisabban fognak működni.

Tehát vacsora este hétig ,majd alvás ….

De, ha meccset nézünk vagy egy  izgalmas filmet??

Mit rágcsáljunk ?

Az éjszakai fagyi evést és keksz, csoki stb. rágcsálást úgy előzhetjük meg, ha nincs otthon.

Helyette: egészséges rágcsák: nyers répa, zöldség, alma, diófélék (egy maroknyi) natúr pattogatott kukorica (nem ízesített, olajos társai).

Nyersanyagválogatás -kenyerek, péksütemények, rizs, tészták

Ajánlott: Teljes kiőrlésű liszt és az ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények., barna rizs, durum tészta (amilóz tartalma miatt lassabban halad át a gyomron, tovább okoz telítettség érzetet, és lassabban emeli a vércukrot.)

Gabonapelyhek, hajdina, köles,kuszkusz, quinoa, árpa, búza- zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka ( teljes kiőrlésű).

Ritkán és kis mennyiségben ajánlott: Különböző magvakkal (tökmag, napraforgómag), sajttal dúsított termékek.

Nem ajánlott: Finomított liszt, az ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes, vajas tésztából készült péksütemények ( pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács.

Zöldségfélék

Ajánlott:  Saláták, zsírszegény öntettel (joghurtos, ecetes, kefires, citromleves).

Párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek,habart főzelékek, savanyúságok.

Burgonya, kukorica, alkalmanként max. 25 dkg mennyiségben.

Hüvelyesek alkalmanként max. 15 dkg-nyi mennyiségben.

Nem ajánlott: Bő olajban sült, hagyományos rántással sűrített zöldfőzelékek, majonézes saláták, majonézes zöldségkrémek (pl. padlizsánkrém).

Gyümölcsök

Ajánlott: Friss asztali gyümölcsök ( a magasabb cukortartalmú gyümölcsökből , pl. banán, szőlő, alkalmanként 10 dkg. mennyiség fogyasztható. 

Nem ajánlott: szirupos kompótok, befőttek,cukrozott gyümölcslevek, nektárok, aszalt gyümölcsök (alkalmanként 3-4 dkg. mennyiségben), lekvár ( max. két teáskanálnyi)magvak ( naponta max. egy zárt maréknyi, natúr változat)

Konkrétan…

A teljesség igénye nélkül: rakott savanyú káposzta, almás párolt káposzta, zöldséggel tüzdeltpulykamell, gyümölcsjoghurt házilag,túróval töltött alma, zöldséges gombaleves, mustáros pulyka, amerikai saláta, gyümölcskrém, körözött tofuból,zöldséges rizottó, aszpikos sonkatekercs,almás-zabpelyhes kefir, csirkemell hamburger, kefires tökfőzelék…

A stressz

Az első és legfontosabb, hogy tisztában legyünk azzal, mi is a témánk tárgyának pontos meghatározása, vagyis: Mi a stressz? A stressz mindenkinek mást és mást jelent csakúgy, mint

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!