Egészséges táplálkozás a járvány idején is – 3 fontos alapelv tippekkel

Az egészségünket nagyban befolyásolja, hogy mit eszünk. Ha odafigyelünk a táplálkozásunkra, akkor jobb lesz az egészségünk, ám ha nem figyelünk rá, annak súlyos következményei lehetnek. Ahogy a gyenge minőségű üzemanyag tönkreteheti a motort, úgy a mi egészségünket is tönkreteheti, ha nem megfelelően dolgozzuk fel és tároljuk az élelmiszereket, vagy egészségtelen ételeket eszünk. Lehet, hogy ez nem azonnal fog megtörténni, de idővel biztosan.

 Az egészségtelen ételek és italok rendszeres fogyasztása növeli a szívbetegség, a stroke, a cukorbetegség és a rák kialakulásának kockázatát. Egy tanulmány szerint 2017-ben több mint 11 millió ember halt meg a helytelen táplálkozás miatt Most, hogy sokan pandémiás fáradtságtól szenvedünk hónapok óta és sokunkat érint a romló életminőség, stressz, alvásproblémák, fokozottabban figyeljünk oda, hogy mivel táplálkozunk. Megéri! 

Gyakori tévhit, hogy „már olyan régóta egészségtelenül táplálkozom, hogy nincs értelme változtatnom.” Ezzel szemben tény, hogy a kutatók megállapították, hogy az egészséges táplálkozás csökkenti a korai elhalálozás kockázatát. És minél hosszabb ideje táplálkozik valaki egészségesen, annál jobb.

Íme 3 egyszerű elv a járvány idején az egészséges táplálkozáshoz – hozzá tippekkel:

Jelenleg nincs olyan étrend kiegészítő vagy étel, ami megvéd a COVID-19-től, de az egészséges táplálkozás, az immunrendszer erősítése, a higiénés szabályok betartása segít a megelőzésben.

 

1. Mindennap fogyasszunk különböző zöldségeket és gyümölcsöket!

A zöldségek és gyümölcsök sok vitamint, ásványi anyagot és egyéb fontos tápanyagot tartalmaznak, amelyek elengedhetetlenek az egészségünk fenntartásához. A WHO ajánlása szerint naponta legalább 400 gramm zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztani. Ebbe nem tartoznak bele a magas keményítőtartalmú zöldségek (pl. a burgonya). Mit is jelent ez a gyakorlatban?

  • étkezéshez, mindig fogyasszunk zöldségeket!
  • nasi gyanánt együnk friss zöldséget, gyümölcsöt! pl. zöldséges mártogatós, gyümölcs-chips
  • fogyasszuk a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket a hazai kínálatból
  • variáljuk a zöldség és gyümölcsbevitelünket, tegyük színessé a tányérunkat minden étkezésnél (tehát tízóraira és uzsonnára is).
  • kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozással a szervezet vitamin- és ásványi anyag ill. nyomelem ellátottsága megfelelő tud lenni.

 

2. Csökkentsük a zsírok bevitelét!

Mivel a bezártságban kevesebbet mozgunk, kevesebb energiára is van szükségünk. A WHO ajánlása szerint fontos, hogy minél kevesebb feldolgozott és olajban sült ételt, illetve rossz minőségű pékárut fogyasszunk, mert ezek gyakran egészségtelen zsírokat tartalmaznak. Ha lehet, telítetlen zsírsavakat tartalmazó növényi olajokat használjunk! (A telítetlen zsírsavakban gazdag zsiradékok szobahőmérsékleten folyékonyak.) Ezek egészségesebbek, mint azok, amelyekben sok a telített zsírsav (pl. sertészsír)

 

3. Fogyasszunk kevesebb cukrot és sót, mert ezek felesleges terhet jelentenek az emésztésünknek. A WHO azt ajánlja, hogy egy felnőtt naponta kevesebb, mint 1 teáskanálnyi sót fogyasszon. De hogyan csökkenthetjük a napi sóbevitelt?

  • kevesebb szószt, mártást, levesport, dresszinget, konzervet használjunk
  • ne hagyjuk kint az asztalon sótartót
  • limitáljuk vagy hagyjuk el teljesen a chipseket, sós rágcsálnivalókat
  • vásárlásnál válasszunk alacsonyabb sótartalmú termékeket

Cukorból pedig kevesebb, mint 1-2 teáskanálnyit (kb. 50 gramm) ajánlatos fogyasztanunk. (Ebbe beletartoznak a koncentrált vagy finomított cukrok, mint például a kristálycukor, a méz és a szirupok is, de nem értendő bele a nyers zöldségekben, gyümölcsökben és a tejben található természetes cukor). Sok feldolgozott élelmiszer és ital rengeteg cukrot tartalmaz, pl. 3,5 deciliter cukros üdítőben átlagosan 10 teáskanálnyi cukor van! Bár az üdítőitaloknak nagyon magas a kalóriatartalma, a tápértékük nagyon alacsony (vagy szinte semmi).

A kiegyensúlyozott táplálkozás kihívás, de nem lehetetlen. Legyünk nyitottak, türelmesek, minden héten tűzzünk ki csak egy célt, amelyet az egészségesebb táplálkozásunk érdekében tenni szeretnénk! Ehhez sok sikert kívánok minden vállalkozó kedvű olvasónak! Ha pedig segítséget, támogatást kérnek, ITT megtehetik. 

 

 

Forrásmunkák:

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet

https://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/5-tips-for-a-healthy-diet-this-new-year

 

Oltás kisokos 3. rész – podcast

minden, ami a koronavírus vakcinákról tudható – 3. rész 3. oltás, kell vagy nem kell? Kinek célszerű beadni, mi az az ellenanyag szint, és mit befolyásol ez? Mire mit érdemes oltani, hogyan lehet jelentkezni rá, és a legjobb tudomásunk szerint minden, ami a 3. oltás kapcsán fontos lehet.. Ezekről beszélget Vada Gergely, a legyekjol.hu kiadóvezetője

Tovább olvasom »

A jó ,a rossz, és a csúf-avagy a zsírsavak táplálkozás élettani jelentősége

A zsírok szerepe a szervezetben A zsírok szerepe meghatározó és a napi energia bevitelünk 30%-át ebből is szükséges fedeznünk. Miben segítenek a testünknek? szükségesek a sejthártya felépítéséhez energiaforrásul szolgálnak a szervezet számára segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását (A,D,E,K) állandó szinten tartják a testhőmérsékletet szükségesek egyes hormonok működéséhez, és a D vitamin képződéséhez az elfogyasztott

Tovább olvasom »

Így válassz okoseszközöket az egészséged védelmében

Manapság okostelefonunk vagy különféle testen viselhető eszközeink segítségével viszonylag pontos képet kaphatunk arról, hogy mennyire éljük egészségesen az életünket. Ám a különféle kütyük és telefonos alkalmazások tengerében nehezen igazodunk el: nehéz pontosan látni, hogy melyik eszköz mire való és mennyire megbízható. Az okoseszközök piaca évek óta robbanásszerűen bővül és ma már szinte nincs olyan mobiltelefon

Tovább olvasom »