Egészséges táplálkozás a járvány idején is – 3 fontos alapelv tippekkel

Az egészségünket nagyban befolyásolja, hogy mit eszünk. Ha odafigyelünk a táplálkozásunkra, akkor jobb lesz az egészségünk, ám ha nem figyelünk rá, annak súlyos következményei lehetnek. Ahogy a gyenge minőségű üzemanyag tönkreteheti a motort, úgy a mi egészségünket is tönkreteheti, ha nem megfelelően dolgozzuk fel és tároljuk az élelmiszereket, vagy egészségtelen ételeket eszünk. Lehet, hogy ez nem azonnal fog megtörténni, de idővel biztosan.

 Az egészségtelen ételek és italok rendszeres fogyasztása növeli a szívbetegség, a stroke, a cukorbetegség és a rák kialakulásának kockázatát. Egy tanulmány szerint 2017-ben több mint 11 millió ember halt meg a helytelen táplálkozás miatt Most, hogy sokan pandémiás fáradtságtól szenvedünk hónapok óta és sokunkat érint a romló életminőség, stressz, alvásproblémák, fokozottabban figyeljünk oda, hogy mivel táplálkozunk. Megéri! 

Gyakori tévhit, hogy „már olyan régóta egészségtelenül táplálkozom, hogy nincs értelme változtatnom.” Ezzel szemben tény, hogy a kutatók megállapították, hogy az egészséges táplálkozás csökkenti a korai elhalálozás kockázatát. És minél hosszabb ideje táplálkozik valaki egészségesen, annál jobb.

Íme 3 egyszerű elv a járvány idején az egészséges táplálkozáshoz – hozzá tippekkel:

Jelenleg nincs olyan étrend kiegészítő vagy étel, ami megvéd a COVID-19-től, de az egészséges táplálkozás, az immunrendszer erősítése, a higiénés szabályok betartása segít a megelőzésben.

 

1. Mindennap fogyasszunk különböző zöldségeket és gyümölcsöket!

A zöldségek és gyümölcsök sok vitamint, ásványi anyagot és egyéb fontos tápanyagot tartalmaznak, amelyek elengedhetetlenek az egészségünk fenntartásához. A WHO ajánlása szerint naponta legalább 400 gramm zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztani. Ebbe nem tartoznak bele a magas keményítőtartalmú zöldségek (pl. a burgonya). Mit is jelent ez a gyakorlatban?

  • étkezéshez, mindig fogyasszunk zöldségeket!
  • nasi gyanánt együnk friss zöldséget, gyümölcsöt! pl. zöldséges mártogatós, gyümölcs-chips
  • fogyasszuk a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket a hazai kínálatból
  • variáljuk a zöldség és gyümölcsbevitelünket, tegyük színessé a tányérunkat minden étkezésnél (tehát tízóraira és uzsonnára is).
  • kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozással a szervezet vitamin- és ásványi anyag ill. nyomelem ellátottsága megfelelő tud lenni.

 

2. Csökkentsük a zsírok bevitelét!

Mivel a bezártságban kevesebbet mozgunk, kevesebb energiára is van szükségünk. A WHO ajánlása szerint fontos, hogy minél kevesebb feldolgozott és olajban sült ételt, illetve rossz minőségű pékárut fogyasszunk, mert ezek gyakran egészségtelen zsírokat tartalmaznak. Ha lehet, telítetlen zsírsavakat tartalmazó növényi olajokat használjunk! (A telítetlen zsírsavakban gazdag zsiradékok szobahőmérsékleten folyékonyak.) Ezek egészségesebbek, mint azok, amelyekben sok a telített zsírsav (pl. sertészsír)

 

3. Fogyasszunk kevesebb cukrot és sót, mert ezek felesleges terhet jelentenek az emésztésünknek. A WHO azt ajánlja, hogy egy felnőtt naponta kevesebb, mint 1 teáskanálnyi sót fogyasszon. De hogyan csökkenthetjük a napi sóbevitelt?

  • kevesebb szószt, mártást, levesport, dresszinget, konzervet használjunk
  • ne hagyjuk kint az asztalon sótartót
  • limitáljuk vagy hagyjuk el teljesen a chipseket, sós rágcsálnivalókat
  • vásárlásnál válasszunk alacsonyabb sótartalmú termékeket

Cukorból pedig kevesebb, mint 1-2 teáskanálnyit (kb. 50 gramm) ajánlatos fogyasztanunk. (Ebbe beletartoznak a koncentrált vagy finomított cukrok, mint például a kristálycukor, a méz és a szirupok is, de nem értendő bele a nyers zöldségekben, gyümölcsökben és a tejben található természetes cukor). Sok feldolgozott élelmiszer és ital rengeteg cukrot tartalmaz, pl. 3,5 deciliter cukros üdítőben átlagosan 10 teáskanálnyi cukor van! Bár az üdítőitaloknak nagyon magas a kalóriatartalma, a tápértékük nagyon alacsony (vagy szinte semmi).

A kiegyensúlyozott táplálkozás kihívás, de nem lehetetlen. Legyünk nyitottak, türelmesek, minden héten tűzzünk ki csak egy célt, amelyet az egészségesebb táplálkozásunk érdekében tenni szeretnénk! Ehhez sok sikert kívánok minden vállalkozó kedvű olvasónak! Ha pedig segítséget, támogatást kérnek, ITT megtehetik. 

 

 

Forrásmunkák:

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet

https://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/5-tips-for-a-healthy-diet-this-new-year

 

Az egészségmegőrzés 7 pillérje COVID alatt is – a szerkesztőség ajánlásával

Már több, mint egy éve, hogy a koronavírus járvány és az azzal járó vészhelyzet, valamint a korlátozások felforgatták mindannyiunk eddigi megszokott életét. Eltekintve a súlyos következményektől mindenki élete kisebb-nagyobb mértékben átrendeződött, amit sokan negatívan élnek meg. Mivel mindannyian különbözőek vagyunk, így nincs mindenki számára biztosan beváló módszer, ami segíthet ebben a helyzetben is, hogy egyensúlyban,

Tovább olvasom »

Egyszerű tipp a testi-lelki egészséghez: irány ki a zöldbe…!

A napsütéses órák növekedésével, az idő melegedésével, a virágszirmok megjelenésével, a több mozgással töltött perccel lassan búcsút mondhatunk a tavaszi fáradtságnak. Ki ne érezne feltöltődést a bimbózó levelek, a balzsamos virágillat, a nyíló virágok színkavalkádja vagy a kezdődő madárcsicsergés hallatán? Ki ne frissülne fel a friss tavaszi levegőtől? Nem csoda, ha azt érezzük egy-egy tavaszi

Tovább olvasom »

Andi nővér tippjei: fűben-fában orvosság!

Itt a tavasz és ez az időszak a megújulásról szól. Ahogy melegszik a nap sugara úgy vágyunk ki egyre többet és többet a szabadba. Várjuk a Húsvétot, amely után ténylegesen is elkezdődik az Élet, a természet éledezik. Elkezdődött a tavaszi nagytakarítás időszaka. Irány ki a szabadba, gyerünk mozogni!  Igen ám, de ez nem is olyan egyszerű

Tovább olvasom »