A nők rosszabbul alszanak, de nyomban itt a megoldás

Sokan számolnak be nekünk arról, hogy az utóbbi időkben rosszabbul alszanak. Az alvásunkat illető kedvezőtlen trendeket a Fusion Vital objektív testszenzoros méréseivel is igazoltunk, erről egy korábbi cikkünkben is olvashatsz. Ám vajon van-e különbség nők és férfiak között az objektív alvásmutatók alapján? Melyik nemhez tartozók alszanak jobban?

Az olyan egészségmutatókban, mint a stresszterhelés, a napközbeni feltöltődés mértéke vagy a fizikai aktivitás, nem mutatkozott számottevő különbség. Azonban annak ellenére, hogy a nők átlagosan 10 perccel többet aludtak, az alvásuk hatékonysága drasztikusan alacsonyabb a férfiakéhoz képest. A két nemhez tartozók között 10%-os különbség van, mégpedig a hölgyek kárára, egészen pontosan míg a férfiak éjszakai alvásának 57%-a, addig a nőkének csak 47%-a pihentető! Persze, egyik sem mondható magas értéknek – tulajdonképpen az alvásunk fele nem ér semmit! 

Ha te is szeretnél javítani az alvásod hatékonyságán, mondjuk is a legfrissebb amerikai kutatás által ajánlottakat, mely szerint a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás segíthet a fiatal felnőttek, különösképpen a nők alvásminőségének javításában. A Michigan-i Egyetem kutatásában közel 1400 fő 21 és 30 év közötti résztvevő adatait elemezték. A vizsgálat három hónapig tartott, melyből kiderült, hogy azok a fiatal felnőttek, akik legalább háromszorosan növelték a napi zöldség és gyümölcs bevitelüket, javulást tapasztaltak az alvásminőségükben, gyorsabban tudtak elaludni, mint azok a társaik, akik nem változtattak a zöldség-gyümölcs fogyasztásukon. A fiatal hölgyek esetében átlagosan 4 perccel megrövidült az álomba szenderülés ideje és kétszeresére csökkent az álmatlanság tüneteinek jelenléte is.

Az, hogy egy ilyen egyszerű, minimális étrend módosítás pozitív mértékben változtatja az alvásminőséget, azért is nagyszerű hír, mivel az alvásunk jelentős hatással van az általános életminőségünkre és egyéb egészségügyi mutatóinkra is (pl. stressz, vérnyomás, pulzus stb.). Ezenfelül a megnövekedett zöldség és gyümölcs fogyasztás nemcsak az alvást támogathatja, hanem az immunrendszerünk működését és a természetes vitalitásunk fejlesztését is. Ha többet szeretnél megtudni a gyümölcsök és zöldségek immunrendszerre való hatásáról, akkor ebben a korábbi bejegyzésünkben olvashatsz róla bővebben.

Azzal az apró odafigyeléssel, hogy több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztasz, nagyban hozzájárulsz a jóllétedhez, legyen szó testi, lelki vagy szellemi egészségről!

A nyári alváshiány következményei a gyerekeknél

A Magyar Alvásszövetség közleménye: A nyári időszak számos kisgyermek életében a korábban megszokott alvási ritmus megváltozásával jár. Azok a 6-12 éves korú gyerekek, akik kevesebb mint kilenc órát alszanak éjszakánként, jelentős fejlődésbeli és teljesítési különbségeket mutatnak azokhoz képest, akik a szükséges órákat megalusszák.  A memóriáért, az intelligenciáért felelős agyi régiókban keletkező változásoknak hosszú távú negatív

Tovább olvasom »

Nyáron edzeni? Mit, mikor, mennyit? A nyári sportolás ökölszabályai

Rendszeresen vagy gyakran sportolsz, esetleg mostanában készülsz valamilyen megmérettetésre, versenyre? A jó idő ugyan mozgásra csábít, de a kánikulai melegben való megterhelés számtalan kockázatot jelent a szervezeted számára. Okos edzésmunkával meg lehet előzni a túlterhelést, a teljesítmény visszaesését és az egészségügyi kockázatokat is, de ehhez néhány alapvető elvet be kell tartani. Elöljáróban annyit, hogy az

Tovább olvasom »

COVID tanulságok: mit tegyél az egészségedért, most?

? Túl vagyunk a COVID-on? Mit tanulhattunk belőle? ? Mire érdemes figyelnünk az életmódunkban a háziorvos és az egészségfejlesztési szakemberek tapasztalati alapján? ? Mik a hosszú távú egészség pillérei? A Legyek jól! egészségtudatossági portált a COVID első hulláma alatt indították el a Palotanegyed praxis orvosai és egészségfejlesztési szakemberek. A rendelőkben és a kiadóban egyaránt sokat foglalkoztunk azzal,

Tovább olvasom »