Te is kimerült vagy? Meglepő dolog lehet a hátterében!

Mostanság egyre többen hozzák szóba a beszélgetéseink során, hogy úgy érzik, mintha nem lennének formában: gyorsan kifulladnak, kevesebbet bírnak, hamarabb elfáradnak, alig marad energiájuk. „Korábban többet bírtam, most szinte csak lézengek, nincs erőm mozogni vagy sportolni sem” – mondja Krisztina, a 40-es éveiben járó ismerősöm, akit eddig mindenki kicsattanó energiájáról ismert. Persze, a járvány mindenkit megviselt, az ilyesfajta fáradtságot hajlamosak vagyunk annak betudni, hogy a COVID miatt nem a szokásos életünket éltük, vagy annak, hogy bizony, a bezártság alatt felszedtünk néhány plusz kilót, vagy annak, hogy nincs mit tenni, idősödünk és ez a korral jár.

Sokaknál azonban az is előkerül, hogy mennyire megviselte őket a koronavírus-fertőzés és valahogy azóta nem érzik magukat 100%-osnak. Ez a tény pedig árulkodó lehet akkor, amikor a szűnni nem akaró fáradtságunk magyarázatát keressük!

Bár világszerte sokan estek át a vírusfertőzésen, mégsincs elég tapasztalat ahhoz, hogy pontosan feltárható legyen, milyen hosszan hatnak az egészségünkre a betegség következményei. A vírusfertőzés legmakacsabb maradandó szövődményei közé tartoznak a szív-, illetve a légzőszervi szövetkárosodások, amelyek hatása sokaknál okozhat panaszt még hetekkel-hónapokkal a betegség lefutását követően is. Mivel az akut fertőzést már régen magunk mögött hagytuk és netán a levegőért kapkodást hajlamosabbak vagyunk a pollenallergiára fogni, nem feltétlen gondolunk az ún. poszt-COVID tüdőkárosodásra, mint a nehéz légzés vagy a korai kifulladás kiváltó okára. A COVID-szövődmények hosszabb távú következménye ugyanis a tüdőszövet roncsolódása, hegesedése, melynek nyomán csökken a tüdőnk légcsere kapacitása (légzőtérfogatunk), emiatt állandósulhat a zihálás, hogy nehezen kapunk levegőt, esetleg mellkasi fájdalomérzetünk van vagy fáradékonynak érezzük magunkat. Ha sportoláskor úgy érezzük, hamarabb elfogy a levegőnk, inkább álljunk meg, ne hajszoljuk tovább magunkat! Ne vegyük félvállról ezeket a panaszokat, ha sokáig nem javul a tüdőnk állapota, akkor javasolt orvosi vizsgálatokkal kizárni, hogy érintettek vagyunk-e a poszt-COVID tüdőkárosodásban. Kérjünk időpontot háziorvosunkhoz, aki fizikális vizsgálat és véroxigénszint mérést követően javasolhat további szakorvosi vizsgálatot, ahol légzésfunkciós vizsgálatot is végeznek. 

További hasznos cikkünk a témában itt olvasható, a légzésgyakorlatokról pedig itt található videóval illusztrált instrukció, légzésfunkcióinkat segítő gyógytorna konzultációnkra pedig itt lehet jelentkezni.

 

Lelki egészség

Ingerlékenység és állandó feszültségérzés gyakori panaszként jelenik meg napjainkban. Az ezekhez társuló testi tünetek, mint az emelkedett pulzusszám és vérnyomás, a magas vércukorérték stb. kezelésére jól ismerjük a

Tovább olvasom »